
Jokaisella ihmisellä on henkilökohtainen energian kulutuksen ja ehtymisen malli, jonka ymmärtäminen auttaa säästämään ja käyttämään energiaa tehokkaammin. Energian kulutus ja ehtyminen riippuvat tottumuksista ja elämäntyylistä. Väsymys voi olla henkistä, emotionaalista, fyysistä tai ympäristöön liittyvää, eikä mitään näistä tulisi jättää huomiotta.
1. Tasapainoinen tyyppi
Tietoinen ja tasapainoinen henkilö, joka käyttää energiaansa järkevästi. Hänellä on riittävästi itsekuria ja kunnianhimoa, mutta hän ei rasita kehoaan liikaa eikä ole liiallisesti laiska. Tällainen henkilö elää omaa elämäänsä ja antaa myös muiden elää. Hän osaa asettaa itsensä esiin tilanteessa kuin tilanteessa, tekemättä sitä muiden kustannuksella. Hän ei sivuuta älyllisiä, emotionaalisia eikä fyysisiä tarpeitaan. Tasapainoisen tyypin elämäntapa on kestävä myös pitkällä aikavälillä.
2. Saavutuksiin ja menestykseen suuntautunut tyyppi
Tällainen henkilö määrittelee itsensä ja muut vain saavutusten ja menestyksen perusteella. He ovat usein hyvin ansaitsevia ja edustavia “pikkutakkimiehiä”. He rakastavat glamouria ja luksusta ja työskentelevät sen eteen valtavalla kuormituksella. Jatkuvan paineen alla keho alkaa jollain tavalla väsyä. Epätyypilliset tämän energian omaavat ihmiset haluavat elää vihreän ajattelun mukaisesti ja auttavat ratkaisemaan globaaleja ongelmia. Ei ole väliä, vaatimukset keholle ja itselle ovat aina suuremmat kuin mitä keho pitkällä aikavälillä kestää. Tällaisen elämäntavan kestävyys vaatii levon ja työn tasapainottamista.
3. Perfektionistinen tyyppi
Tällainen henkilö määrittelee itsensä täydellisyyden kautta, näkee kaiken mustavalkoisena. Hänen mielestään asiat voi tehdä joko oikein tai väärin. Hänellä on sekä itselleen että muille ylitsepääsemättömän korkeat vaatimukset ja hän on arvioissaan hyvin ankara. Tämä on äärimmäisen kuluttavaa sekä hänelle itselleen että muille, joiden kanssa hän on tekemisissä. Hän ei niinkään jahtaa saavutuksia (vaikka se ei ole poissuljettua), vaan järjestää jatkuvasti kaikkea, eikä yksikään yksityiskohta jää huomaamatta.
4. Hermostunut ja ahdistunut tyyppi
Maailma ei ole hänelle turvallinen paikka, hän on jatkuvasti ahdistunut ja pelokas. Hän etsii jatkuvasti turvallisuuttaan, ja yhteys kehoon voi kadota kokonaan. Lyhytaikaisesti hän voi tuntea olonsa suhteellisen hyväksi. Eloisa mielikuvitus voimistaa ahdistusta, koska ahdistuksella ja riippuvuudella on paljon yhteistä. Se on kuin “noidankehä”, josta on erittäin vaikea päästä eroon. Todellisten kärsimysten aikana ahdistustila voimistuu, ja tällaisella tyypillä on myös itsetuhoisia taipumuksia. Jatkuva ahdistustila on erittäin kuluttavaa. Apua voi saada vain ahdistuksen tiedostamisesta, mikä vaatii paljon henkistä energiaa, koska jatkuva ahdistus muuttaa myös ajatusprosesseja. Ilman ammatillista apua voi olla vaikea selviytyä ahdistuksesta.
5. Altruistinen tyyppi
Tällainen henkilö määrittelee itsensä sen mukaan, mitä hän pystyy tekemään muiden ja yhteiskunnan hyväksi. Altruistit ovat antajia, esimerkiksi opettajien, lääkärien, hoitajien ja muiden vastaavien ammattien edustajissa esiintyy paljon altruismia. Toisten auttamisen nimissä omien fyysisten ja emotionaalisten tarpeiden sivuuttaminen johtaa lopulta uupumukseen, erityisesti jos ei saa mitään vastineeksi, ei edes kiitosta. Kaikenlaisten henkilökohtaisten tarpeiden kieltäminen muiden vuoksi tekee omasta elämästä epäterveellistä ja kestämätöntä. Jos ei rakasta itseään, ei pysty myöskään todella rakastamaan muita. Lopulta tämä jatkuva toisten auttaminen voi tulla erittäin kuormittavaksi sekä muille että henkilölle itselleen. Ennen kaikkea ihmisen on otettava vastuu omasta elämästään, vasta sitten voi alkaa auttaa muita.
6. Kontrolloiva tyyppi
Ilman kontrollia tällainen henkilö muuttuu sisäisesti epävarmaksi. Hän kontrolloi itseään, muita ja ympäristöään saadakseen sisäisen epävarmuutensa hallintaan. Jatkuva kontrollointi vie valtavasti energiaa. Todellisuudessa kukaan ei pysty jatkuvasti kontrolloimaan ympäröivää maailmaa ja siinä tapahtuvaa. Kontrolloija torjuu luotaan ne, joista voisi olla apua ja tukea, hän ei päästä ketään liian lähelle, erityisesti emotionaalisesti hän on sulkeutunut. Mitä enemmän hän pystyy kontrolloimaan, sitä suuremmaksi kasvaa illuusio, että ympäröivää maailmaa voi ainakin jossain määrin kontrolloida. Tästä kontrollin tarpeesta riippuvaisena on vaikea pysähtyä, henkilö kuluttaa itsensä loppuun ja kukaan ei pysty kestämään jatkuvaa kontrollointia.
7. Itsetuhoinen tyyppi
Tällainen tyyppi tuhoaa itsensä ennemmin tai myöhemmin, usein vetäen mukanaan myös läheiset. Tällaisella henkilöllä ei yksinkertaisesti ole voimaa elää kestävällä tavalla. Hänellä ei joko ole riittävästi energiaa elämän vaatimusten kohtaamiseen tai sitä on liikaa, eikä hän löydä sille järkevää käyttöä. Itsetuhoinen elämäntyyli voi ilmetä liiallisena boheemisuutena, riippuvuuksina, alkoholismina, masennuksena ja muuna ihmistä tuhoavana toimintana. Liiallisen energian kasautuessa on taipumus harjoittaa kuolemaa uhmaavia äärimmäisyyksiä.